S myšlienkou kúpy domácej pekárničky som sa zahrávala dlhšiu dobu. Vraj nasypeš a je to…

Zaujímavé je, že chlebík sa nám nikdy nezunuje, nikdy sa ho neprejeme. A ako hovorieval môj dedko:  „Ak máme doma chlieb, nemusíme sa báť hladu.“

Smutné je iba to, že popri obrovskom výbere rôznych typov chlebíka s kvalitou si nemôžeme byť až tak istí. Často je biely chlieb  prifarbený a vytvára dojem celozrnného výrobku. Popri základných zložkách sa objavuje v zmesi čoraz viac prídavných látok, škaredo povedané  „chemikálie“
chlebik3Dozrel čas, aby sme začali s pečením. Z kvalitnej múky, bez droždia ( z kvásku) a s rôznymi semiačkami a bylinkami. Dala som sa do hľadania vhodného receptu na nete a zistila som, že pekárničku zatiaľ  nepotrebujem.

Čas a chuť mám. A keď do prípravy dám aj svoje srdce a energiu z rúk, tak domáci chlieb bude ešte lepší. Vydaril sa nad moje očakávanie. Krásny na pohľad, voňavý a chutný.

Je to skvelý pocit, že presne viem, čo chlebík obsahuje. Akú múku, koľko soli, aké semiačka a bylinky.  A žiadne „Éčka“

TOP našej rodiny –  kváskový špaldový chlieb.

Napíšem vám môj velmi zjednodušený postup:

Príprava kvásku:  Hrnček špaldovej múky a hrnček vody zmiešame vo vhodnej miske, prikryjeme priedušnou utierkou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou. Kvások zrie prirodzeným spôsobom pár dní  (cca 3-5 dní) a vzniká kyselina mliečna. Tá ma priaznivý vplyv na naše trávenie a pH tráviacej sústavy. Každý deň ho 2 až 3x premiešame. Po 3 dňoch máme silne nakyprený kvások s typickou kyslastou vôňou.

Mne sa kvások podaril na prvý šup. Kto potrebuje podrobnejší návod, našla som skvelý rozpis na danielarau.sk

Kvások môžete mať hneď 🙂 —->  Kváskova mapa  

Príprava cesta:  Zmiešame 1kg celozrnnej špaldovej  múky, cca 0,5l teplej vody (meníme podľa potreby), kvások, lyžičku soli a rôzne semiačka podľa chuti. Cesto miesime cca 15 min.

Odoberieme malé množstvo cesta (ako vajíčko), pomúčime a odložíme, ako základ kvásku pre ďalšie pečenie. Vymiesené cesto necháme kysnúť hodinku a pečieme v predhriatej rúre pri 200 C.

Pred ďalším pečením odložené cesto (kvások) zalejeme hrnčekom vody a necháme stáť. Občas premiešame. Používame podľa predchádzajúceho postupu.

Takto som to robila doteraz 🙂 Ale…

… ak chcete podrobný návod a skvelé recepty, tak si pozrite kuchársku knižku Kváskovanie-recepty z kvásku:
kvaskovanie-728x90.jpg

Okrem skvelej chuti a vône sa budete tešiť aj z toho, že vaše pečivo má lepšiu chuť, výživovú hodnotu a zabraňuje nadmernému množeniu kvasiniek v organizme.

Dobrú chuť 🙂