Warning: Use of undefined constant minor - assumed 'minor' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/9/8996cebc-6c36-4936-9688-9a69eedfa046/beatazahumenska.sk/web/wp-config.php on line 14
Medvedí cesnak
Začína sa sezóna, keď sa zbiera medvedí cesnak (MC) a ja sa veľmi teším.

Zároveň mám obavy, či nálezisko nebude v horšom stave, ako minulý rok. Že prečo? Preto, lebo medvedí cesnak je módnou záležitosťou a na zber nechodia iba milovníci prírody. Na náleziskách stretneme aj takých, ktorí s rastlinkami zaobchádzajú nešetrne. Prichádzajú s rýľmi a kosákmi…

Aby sme z tejto jarnej bylinky mali osoh ešte mnoho rokov, zbierajme ju s láskou.

Detoxikuje a pomáha pri ochoreniach

MC má podobné, o niečo silnejšie vlastnosti ako cesnak kuchynsky. Na jarne očistné kúry sa používa v čerstvom stave, keď má najviac liečivých zložiek. Čistí krv a celý organizmus. Má antibakteriálne účinky, znižuje zápal a posilňuje imunitu. Používa sa aj pri vysokom krvnom tlaku a pri zvýšenom cholesterole.

Medvedí cesnak, čo s ním?

Medvedí cesnak sa dá využiť na 1000 spôsobov. Keď je sezóna, my ho doma jeme aspoň 3x denne každý deň.

  • Konzumujeme hlavne čerstvé listy, lebo obsahujú najviac výživných látok.
  • Listy medvedieho cesnaku môžeme aj sušiť, ale veľký zázrak od toho neočakávajme. Sušením sa strácajú hodnotne látky a aj aróma. Doporučujem radšej mrazenie. Môžu sa zamraziť väčšie listy ale aj pokrájané na rezance.
  • Ďalší spôsob ako sa tešiť čo najdlhšie zo zelených listov je, že nakrájané lístky natlačíme do fliaš a zalejeme kvalitným olejom. Dbáme na to, aby neboli vzduchové bubliny a olej sa dostal medzi listy. Fľašky musia byť čisté a v chladničke vydržia pomerne dlho.
  • Výborne chuti a dlho vydrží s horčicou (zvolila som si dijonsku).
  • Dá sa vyrobiť aj tinktúra, kde nakrájané lístky zalejeme kvalitným cca 40% liehom a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Potom precedíme a užívame denne 10 kvapiek.
  • Môže sa použiť aj variant, kde nadrobno pokrájané lístky prevaríme s kvalitným vínom, osladíme medom a po dúškoch popíjame.
  • Osoby s citlivým žalúdkom môžu nakrájané listy zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a precedené mliečko po dúškoch popíjať.
  • Alebo lístky jednoducho zalejeme ako čajík.

medvedi cesnak

Teraz sa pozrieme, ako môžeme medvedí cesnak obohatiť naše jedlá:

Keďže všetko robím od oka a nerada zapisujem recepty, chcem vás povzbudiť, aby ste sa nebáli experimentovať a vaše obľúbene jedlá obohaťte lístkami MC.  Ak sa vám niečo extra podarí, pošlite mi recept na mail alebo na Facebook, rada to uverejním.

Pesto:

Asi najobľúbenejší spôsob úpravy z MC je pesto. Rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, ľubovoľné oriešky, slnečnicové semiačka, píniové semiačka podľa chuti, parmezán, olivový olej a trochou soli.

Smoothie:

Veľkej obľube sa tešia smoothie, kde do mixéra dáme celé ovocie, zeleninu a rôzne bylinky. Medvedí cesnak môže byť zaujímavým obohatením.

  • medvedí cesnak,  jabĺčko, citrón, med, voda (pomer a konzistencia podľa chutí)
  • medvedí cesnak, ananás, banán, voda (pomer a konzistencia podľa chutí)

Nátierky:

Či už dáme zelené rezance listov na chlebík s maslom alebo na obľúbenú nátierku, získame zdravú variantu. Môžeme napríklad dochutiť Cottage syry alebo tvaroh.

  • Cottage s avokádom a medvedím cesnakom: kelímok syra, jedno avokádo, malá cibuľka a  medvedí cesnak (nešetríme) nakrájaný na malé časti. Premiešame vidličkou.
  • Syrová nátierka: strúhaný syr (ľubovoľný- najradšej mám gorgonzolu), kyslá smotana, medvedí cesnak,  prípadne mladú cibuľku a soľ. Ingrediencie mixujeme na hladkú zelenú nátierku.
  • Vajíčková, avokádová, rybacia…ako obvykle+ MC
  • Tvarohová nátierka
  • Maslo s MC+chilli
  • Bryndza, šošovica+MC
  • Lučina, tvaroh+MC
  • Balkanský syr, vajíčko+MC

Polievky:

Stačí, ak našu obľúbenú polievku (zeleninovú, mäsovú, krémovú) posypeme čerstvými lístkami. Alebo pridáme viac lístkov pred koncom varenia priamo do polievky.

  • Mliečna polievka s medvedím cesnakom a zemiakmi: Do vody dáme variť zemiaky a malú cibuľku. Keď zemiaky sú mäkké pridáme rezančeky medvedieho cesnaku (nešetríme) , mlieko, podľa potreby zahustíme múkou. Dochutíme smotanou a soľou.
  • Zeleninová polievka: koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak uvaríme do mäkka a cca 5 min. pred  koncom pridáme zväzok medvedieho cesnaku aj s cibuľkou. Na tanieri ozdobíme čerstvými rezančekmi zelených listov.
  • Ďalšia obmena je  s knedličkami s medvedím cesnakom.
  • Krémova polievka s medvedím cesnakom a mrkvou: zemiaky a mrkvu pokrájame na menšie kocky a restujeme na masle. Pridáme vodu a krátko varíme. Po čase pridáme aj medvedí cesnak.(nešetríme) a kyslú smotanu na dochutenie. Ponorným mixérom mixujeme do krémova.
  • Cícerová polievka s MC
  • Špargľová polievka s MC
  • Šampiňonová polievka s MC

Jednohubky:

  • Vajíčka s medveďou plnkou
  • Pór plnený bryndzou a MC
  • Nakladaný syr s MC

Hlavne jedla:

  • Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
  • Halušky s medvedím cesnakom a syrovou omáčkou
  • Ňoky s pestom z avokáda a MC
  • Hliva na cibuľke, omáčka z medvedieho cesnaku, knedle
  • Lasagne s tvarohom a medvedím cesnakom. Rezance z medvedieho cesnaku primiešame do tvarohu a dochutíme soľou a čiernym korením. Do vymasteného pekáča vrstvíme predvarené cesto s tvarohom. Na poslednú vrstvu naukladáme listy medvedieho cesnaku a ako poslednú vrstvu dáme kyslú smotanu. Upečieme do ružova.
  • Kuracie prsia plnené MC
  • Rizoto s lesnými hubami a MC
  • Pečené mäso s MC
  • Mäsová roláda
  • Haruľa plnená s domácim syrom a MC
  • Pohánkové placky s MC

Slané:

  • Jogurtový chlieb s MC
  • Špaldové tyčinky
  • Slaný koláč
  • Roládky z listkového cesta
  • Tvarohové tyčinky

Šaláty:

  • šalát s medvedím cesnakom
  • medvedí cesnak, čierne olivy a sušene paradajky v oleji.
  • medvedí cesnak, reďkvička, sušené paradajky v oleji, Feta

 

Celá rastlinka je jedlá. Zbieram šetrne a s pokorou. No občas, nechtiac vytiahnem celú rastlinku s cibuľkou aj s kvetom. Tieto rastlinky zasadíme v našej záhrade, kde sa im krásne darí. Pri poslednom zbere sa nám podarilo vytiahnuť znova niekoľko celých rastliniek a rozhodla som sa, že ich s láskou zjeme. Takže na tanieri vidíte dusené huby na olivovom oleji s jasmínovou ryžou. Šalátik obsahuje ľadový šalát, paradajky a listy, kvety a cibuľky medvedieho cesnaku.

A na záver: Obava pred zámenou MC a konvaliniek.  Ak nie ste si istí, stačí lístok pošúchať a uvoľní sa nezameniteľná aróma. Konvalinka je jedovatá a môže spôsobiť poriadne nepríjemnosti. Pozrite si obrázok na porovnanie: TU