Dnes som dostala chuť na včelí peľ. Keď nastúpi chladné jesenné počasie, do jedálnička tradične zaradíme tieto zlatisté guličky. Kvalitný včelí peľ je čisto prírodný, bez prísad, umelých farbív a chutí.
Priaznivý účinok peľu podľa našich skúseností nie jen preventívny, ale pôsobí aj na zlepšenie životného optimizmu, energie, vitality a zvýšenie odolnosti voči infekciám.
Existujú dva druhy peľu:
Anemophile Pollens (roznášaný vetrom a spôsobujúci alergie)
Entomophile Pollens (zbieraný včelami a zmiešaný s nektárom a slinami). Potrava nielen pre včely ale aj pre nás 🙂
Analýza ukazuje, že včelí peľ obsahuje všetky vo vode rozpustné vitamíny, väčšinu potrebných minerálnych látok, mnoho enzýmov a koenzýmov, mastné kyseliny, karbohydráty a proteíny. Obsahuje 185 nevyhnutých živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok. Obsahuje 35 % proteínu, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A,C,D a E a 27 minerálnych látok. Obsah proteínu je vyšší, ako v porovnateľnom množstve mäsa, vajec alebo syra.
Zdá sa, že včelí peľ je celkom kompletná potrava, ktorej presné zloženie je však ešte neznáme. Budúcnosť určite prinesie na svetlo ešte mnoho prekvapení.
Ale už dnes vieme, že obsah vzácnych a ušľachtilých prvkov z neho robí super potravinu obrovskej hodnoty, unikátnu svojho druhu.
Užíva sa jedna čajová lyžička denne.
Mňa osobne vitalizuje a preto konzumujem ráno 🙂 . Kvôli lepšiemu vstrebaniu guličky rozdrvte alebo užívajte doplnok, kde je už rozdrvený.
My to doma striedame. Používame aj guličky peľu aj výživový doplnok Bee Pollen
Moje odporúčanie je, že si starostlivo vyberajte včelára a aj spoločnosť, ktorá peľ ponúka. Ak potrebujete poradiť, kľudne ma kontaktujte 🙂